Risico factoren gezondheid – Huisartsenpraktijk Oude Tonge – Oude Tonge
Header afbeelding
Huisartsenpraktijk Oude Tonge
West Achterweg 10 3255AZ
Oude Tonge

Risico factoren gezondheid

Bent u 40 jaar of ouder en rookt u of hebt u gerookt maak dan een afspraak voor een longfunctietest

Een longfunctieonderzoek is een onderzoek waarbij de inhoud, de doorgankelijkheid, de elasticiteit en de gevoeligheid van de luchtwegen wordt getest. Het onderzoek geeft uzelf en uw arts een duidelijk beeld van de gesteldheid van uw luchtwegen en welke medicijnen hierin verbetering kunnen brengen.

Het longfunctieonderzoek wordt gedaan door de praktijkondersteuner van de huisartsenpraktijk en duurt ongeveer 30 minuten.

Als u zich niet goed voelt (bijvoorbeeld griep, koorts of pijn kan dit de meting nadelig beinvloeden. Soms is het dan beter om het onderzoek uit te stellen. Neemt u hiervoor tijdig contact op met de doktersassistente. Verkoudheid heeft nauwelijks invloed op een longfuntiemeting. Het is geen reden om het onderzoek uit te stellen.

Voorbereiding thuis

  1. Gebruik 12 uur voor het onderzoek geen luchtverwijdende medicijnen
  2. Niet roken minimaal 4 uur voorafgaand aan het onderzoek
  3. Spiriva dient u 3 daqen voor het onderzoek te stoppen

Tijdens het onderzoek krijgt u een mondstuk in uw mond en een klemmetje op uw neus. Het klemmetje op de neus zorgt ervoor dat er geen lucht door uw neus verloren gaat. Het mondstuk wordt vervolgens verbonden aan een meetapparaat dat de in- en uitademing registreert.

Als er reden is om u door te verwijzen naar de huisarts naar aanleiding van de test zal er een vervolgafspraak voor u worden gemaakt.

Doe de risicotest

Test uw gezondheidssrisico’s op diabetes, hart- en vaatziekten en nierschade

www.testuwrisico.nl

Testuwrisico is een internetapplicatie die wordt gebruikt voor screening en leefstijladvisering. De screening wordt uitgevoerd via een vragenlijst met 6 vragen. Mocht u volgens de vragenlijst een verhoogd risico hebben op diabetes, hart- en vaatziekten en nierschade dan kunt u een afspraak maken op het spreekuur van de huisarts om deze aandoeningen verder in kaart te brengen.

Hoe gezond bent u…

Klik hier  voor uw persoonlijk gezondheidscheck