Antwoorden op de belangrijkste vragen over de COVID vaccinaties – Huisartsenpraktijk Oude Tonge – Oude Tonge
Header afbeelding
Huisartsenpraktijk Oude Tonge
West Achterweg 10 3255AZ
Oude Tonge

« Terug naar het overzicht

Antwoorden op de belangrijkste vragen over de COVID vaccinaties

Geachte patiënten van HAP Oude Tonge,

Deze week zal er een eerste vaccinatie ronde plaatsvinden in Oude Tonge die door de huisartsenpraktijk wordt georganiseerd. Er is veel onrust over het AstraZeneca vaccin. Vlak voor het paasweekend is bekend geworden dat de vaccinaties voorlopig stoppen voor mensen onder de 60 jaar.  Het betekent hoe dan ook dat er veel vragen op ons afkomen. We zullen de belangrijkste vragen hier beantwoorden.

Waarom ben ik niet uitgenodigd:

We hebben de opdracht gekregen om mensen uit te nodigen, geboren in het jaar 1956 en 1957 en mensen die een hoog BMI hebben en mensen (thuiswonend) met het syndroom van Down. Daarnaast kregen we net op de valreep te horen dat hoog risico patiënten tussen de 65-75 jaar ook kunnen worden uitgenodigd. We hebben daarvoor een strenge selectie, vooral op basis van een hoog bmi gemaakt.

Welk vaccin wordt gebruikt?

Het AstraZeneca vaccin.

Meer informatie over de veiligheid van dit vaccin vind u op:

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2021/03/19/weblogbericht-astrazeneca-is-toch-veilig-hoe-zit-dat#:~:text=Nederland%20gaat%20weer%20prikken%20met,vaccineren%20met%20AstraZeneca%20veilig%20is.

Over de laatste ontwikkelingen met betrekking tot de stop kijk op:

https://www.rivm.nl/covid-19-vaccinatie/vaccins/astrazeneca

Ik wil een ander vaccin, kan dat?

Wij hebben geen invloed op welk merk vaccin wordt gebruikt. In de huisartsenpraktijken wordt vooralsnog alleen met het AstraZeneca vaccin gevaccineerd. Pfizer en Moderna vaccins worden alleen vanuit de GGD gedistribueerd.

Ik wil thuis worden gevaccineerd, kan dat?

Wij willen vragen om mensen die in principe mobiel zijn, naar de prik locatie te laten komen. Thuis vaccineren is lastiger omwille van het feit dat er geadviseerd wordt om een kwartier te wachten na vaccinatie.

Patiënten die door de GGD worden uitgenodigd voor een vaccinatie kunnen ook niet thuis worden gevaccineerd.

Ik kan niet op de dagen dat ik uitgenodigd ben, wat nu?

De vaccins worden geleverd in flacons, waaruit ongeveer 11 spuiten kunnen worden klaar gemaakt. Een geopende flacon kan niet langer dan 6-8 uur bewaard worden. Dit betekent dat er dus niet zomaar een vaccin uit gehaald kan worden, tenzij er minimaal een groep van 11 mensen kan worden gevaccineerd. We kunnen dus niets beloven aan mensen die niet op de afgesproken dag kunnen komen.

Publicatiedatum: 02-04-2021